сряда, 10 юни 2009 г.

Яицеобразен дом в Прага


автор: Ярослав Вертих в сътрудничество с: Томас Амтман
инвеститор: Йохана Един Томас Ружичкови
фотограф: Естер Хавлова
Разширение на семейната къща в Прага. Целта на проекта е изграждане на самостоятелна жилищна единица, със съдържаща се в градината неотдавна реконструирана къща.
Необходимо е било да се справят с доминирането на противоположния панел на фасадата, като избягват конфронтация с архитектурата на оригиналната къща и да се избере решение, което не би било паразитно върху градината област.

Вече съществуващите фрагменти на реконструкцията на оригиналната къща са превърнати в отправна точка на проекта: множеството по-конкретни плочи с пуснати екстериорни стълбища, стената от входната врата и за паркиране. Съществуващите стени, направени от тухли, цимент, в посока на самолетите Х и Y са завършени в проекта с хоризонтална плоча в равнината З. Тази плоча се превръща в основен елемент в пространство, организационно и носител на основните мотиви; дупка във яйцевидна форма. В плочате границата е хоризонтална линия и всички вертикални отношения са свързани с нея.
Нейната нежност определя новате сграда с компактна фасада съобразена с архитектурата на съществуващата къща. Обхващат се и се обединяват няколко функции; гаражи и килер на велосипеди, достъп до тераса с лоби бар, основно жилищно пространство и място за фехтовка.
С яйцевидната си форма, тази плоча дефинира съсредоточаването около новият дом . Тя определя егото и уюта на дома с физическото пространство на оригиналната градина със запазени напълно развити дървета. Цялата енергия е съсредоточена към този фокус за създаване на психологическа бариера срещу доминиране на противоположните сглобяеми фасади.





Къщата си е, точно обратното на строго ограничен дом от функционални блокове. От голямото входно антре, ще влезете в автономната зона за проучване и частната зона.


Частната зона е строго разделена в интимна и социална части. Интимните пространства са ориентирани по източната фасада със собствена тераса, социалните стаи в атриум на градината. Кухнята кабина под формата на блок е свързана директно към социалните пространства. В трапезарията и другите зали имат характер на стъклен павилион - зимна градина. В крехкото пространство от него е в сила, с екран за стена с хоризонталните символи на дома - камина. Той е свързан директно към обхващащи мястото за живеене тераси. Като компенсация на застроената площ на къщата произходът покрив - градина свързани вертикално до апартамента в горния етаж на оригинала реконструирани къща.



източник: http://www.a69.cz/en/projects/eggo---house/

Стомашни проблеми?

Стомашни проблеми?
Здравен сайт за болести на стомаха, диария, хемороиди, билколечение, алергии и др.

Statistics

eXTReMe Tracker

Time 4 Design

Contact: time4design.office@gmail.com

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP