неделя, 7 юни 2009 г.

Древната архитектура е била "зелена"...

Днес, ние мислим, че архитектурата е независима от климата. Можете да имате лъскав стъклен дом, независимо дали сте в Далас, щата Тексас, или Лондон, Англия, и не обръщате внимание на мястото си. Джон Очсендорф, структурен инженер в Масачузетския технологичен институт. проучва сградите, които са на стотици или хиляди години. Той каза, че те са по-щадящи околната среда от новите сгради.



Традиционните конструкции трябва да бъдат насочени така, че да се възползвате от преобладаващите ветрове през лятото, или да бъдат оптимизирани по отношение на естествената светлина, така че да имат максимална слънчевата светлина през зимата. Очсендорф казва, че когато сградите са съобразени с околната среда, те спеститяват много енергия . Ето защо Очсендорф помогна за дизайна конферентен център в Англия с 800-годишна готическа катедрала на ум.

Ето какво казва самият той:
Ние основно адаптирахме в много случаи средновековни технологии на зидария сводове, полегати към земята стени. Стените бяха направени от сгъстена почва от строителния обект, като се използва естествената светлина и естествена вентилация да се направи едно подходящо за 21-ви век, зелено строителство. В сравнение със стандартните стъклопакетни кутии сгради, казва той, конферентният център им отнема 80% по-малко енергия за изграждане и сега отнема 70% по-малко енергия за поддръжка.

Джон Очсендорф смята, че това са част от радикалните промени, които ние ще трябва да срещнем през следващите петдесет години, ако не искаме да се получат сериозни последствия за глобалното затопляне.

(
Джон Очсендорф е строителен инженер и архитектурен историк в MIT, който работи за запазване на историческите структури и да се реинтепретират древни и съвременни технологии за използване. Той получава през 2008 г. наградата на МакАртър "гений" .)

източник: earthsky.org

Стомашни проблеми?

Стомашни проблеми?
Здравен сайт за болести на стомаха, диария, хемороиди, билколечение, алергии и др.

Statistics

eXTReMe Tracker

Time 4 Design

Contact: time4design.office@gmail.com

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP