понеделник, 18 май 2009 г.

Бъдещето на дизайна и архитектурата през близките 20 - 30 години (2-ра част)

.....Освен, че е на мода екологичният начин на живот във всичките му измерения набира рязко скорост. Все повече хора търсят екологични храни, за да са здрави и разграждащи се продукти за да е здрава природата. В близкото бъдеще екологичното ще е равно на единствения правилен избор.

Фактът, че земята е на прага на екологична криза кара хората да се замислят и да започнат да търсят решения. Топенето на ледниците и увеличаването на нивото на световният океан, глобалното затопляне, намаляването на кораловите рифове с 40% през последните години, значителното намаляване на популациите на рибата в световният океан са сериозни предупреждения за живота и разнообразието, които все повече хора разбират.

Има тенденциозно наблягане на еко ресурсите, самообучението, продължаващото през целият живот обучение и сериозно нарастване към ръчната изработка на предмети в дизайна.

Набляга се на културата на нациите. Идеализира се не богатият дилър на дрога със златен ланец и няколко тайни и не съвсем такива бизнеси, а обикновеният, начетен човек. Човекът, който има идеалите на древногръцката култура – “здрав дух в здраво тяло”. Той е в центъра на новият свят, интересува се от бъдещето си и прави стъпки за изграждането му.

Две много важни точки за бъдещето на архитектурата и дизайна са подобряването на качеството на живот и на обкръжаващата среда.



Подобряването на качеството на живот е от жизнена важност за развитието на обществата. С еволюцията на културата, технологичните и теоретични познания на новият свят се цели удовлетворяване на нуждите на населението. Там, където има пропуски или липси населението има разрушителни действия (пример са войните).

Обкръжаващата среда. Разрастването на градовете и създаването на много мегаполиси, постоянно увеличаващият се брой на колите и магистралите води до редица проблеми. Тяхното разрешение много важно за правилното развитие на бъдещето на човечеството.

Търсят се решения за подобряване на живота в развиващите се страни. Индия е подходящ пример за това, там евтината енегия, вода и осигуряването на жилища за многобройната страна са значителни проблеми. Наскоро там бе създадена и най-евтината кола “Тата Нано”, чиято цена е само около 2000 долара. След успеха си фирмата обмисля да се заеме и с осигуряване на най-евтини жилища….



Без значение дали страната е богата или не предприемачите виждат възможности за инвестиция и печалба, а дизайнерите, инженерите и архитектите възможност да сътворят нещо ново и различно.

Бъдещето на дизайнът и архитектурата и всички техни прилежащи елементи на съвременното общество се определят от търсенето. Според принципите на пазарната икономика търсенето определя предлагането. Специалистите изложени на ръба на екологична криза предлагат различни решения за бъдещето не земята. Те включват както елементи на дизайна, архитектурата и инженерната наука, така и възпитание на една по-различна природосъобразна раса(хора, като цяло).

Подходящи решения са използването на био и еко горива, възобновяемите източници на енергия, екологичният начин на живот и възпитанието в него и др.


Автор: Инж. Дизайнер Маринова

Вижте също : 1-ва част на темата "Бъдещето на дизайна и архитектурата през близките 20 - 30 години"

„Авторски права (c) 2009 на „Time 4Design” Публикуването на текстове от електронното издание е разрешено само след писмено съгласие от редакцията. При репродукция на целите или части от текста позоваването на източник http://interiorarhitektura.blogspot.com/ е задължително.

Стомашни проблеми?

Стомашни проблеми?
Здравен сайт за болести на стомаха, диария, хемороиди, билколечение, алергии и др.

Statistics

eXTReMe Tracker

Time 4 Design

Contact: time4design.office@gmail.com

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP