събота, 29 август 2009 г.

Как да имате дом, който не се нуждае от топлина?

На снимката къщата действа като топлинна помпа, тъй като въздушният поток или канал за достъп преминава около сградата, преминавайки през стените - създавайки миниатюрна биосфера. Нагрятият от слънцето въздух циркулира повишавайки геотермалната енергия от под къщата, съхранявайки я в масивните дървени стени.


Има 4 принципа, които могат да направят това да работи за Вас:

1. Строеж с Масивно дърво за термична инерция

Сградите, изработени от масивна дървесина са най-енергийно ефективни. Това се дължи на "топлиннате инерция," феномен, при който стените от масивно дърво складират енергия през деня, и я освобождават през нощта. Термалната инерция позволява смяната между циклите на нощта и деня, и дори при различните сезони.


2. Движение на въздуха в плик

Къщата е проектирана да плува в плик в рамките на външната кожа, която е буферна зона за шум, вятър, и замърсяването навън. Въздушният път, или пликът, който е само вътре в структурата на дървото действа като постоянно презареждаща конвекционна верига.

Въздушният плик създава миниатюрна биосферата, която получава кислород от растенията, които действат като обменят въздух с топлообменните стени, които дишат.

През лятото, пликът се отваря към външната среда, за охлаждане - към сутерена, мазето или прозорци за прием на студен въздух и охлаждане, през покрива и прозорците за изпускане на топлият въздух. Естествената вентилация освобождава топлината, задържана през деня от масивните стени.

3. Направете така, че домът ви да е като геотермална гореща помпа

Самата къща действа като топлинна помпа, като се използва естествената енергия от покачването на нагрятият от слънцето въздух за да се извлече и подобри количеството на геотермалната енергия, точно под етажа на сградата.

Геотермалната връзка със Земята дава предимството на подземните къщи, но с надземна структура. Непосредствено под повърхността, в обсега на средата на сутерена, е безкрайният резервоар на топлина, които никога не пада под 50 градуса F (по Фаренхайт). Подземна стабилност.

4. Времеви смени на температури за постоянна топлина

Къщата работи, благодарение на това, че стените са в състояние да получават, задържат, и освобождават топлина. Техните топлинна маса и топлинно закъснение позволяват те да бъдат в състояние да позволят температурната смяна; където съхранената енергия през деня отменя необходимостта нощно отопление.

Това е всичко.

Някои от тези идеи не са нови. Някои средновековни дървени къщи, строени по скандинавски принципи използвали тези принципи и все още топлят благодарения на тях обитателите си от двадесет и първи век..

Бианка Пеловска

по материали от homedesignfind.com


„Авторски права (c) 2009 на „Time 4Design” Публикуването на текстове от електронното издание е разрешено само след писмено съгласие от редакцията. При репродукция на целите или части от текста позоваването на източник http://interiorarhitektura.blogspot.com/ е задължително.

Стомашни проблеми?

Стомашни проблеми?
Здравен сайт за болести на стомаха, диария, хемороиди, билколечение, алергии и др.

Statistics

eXTReMe Tracker

Time 4 Design

Contact: time4design.office@gmail.com

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP