неделя, 5 юли 2009 г.

Грандиозен проект за пистанище в Бургас

Ние българите гласуваме рисково, но сме скептични към мащабни футуристични строителни проекти. Знаем, че по света има градове, в които вече се прави нещо само ако е уникално красиво и функционално, но си мислим, че у нас такова чудо е невъзможно по финансови причини. Мечтаем за или посещаваме Дубай или Хонконг, но не си и помисляме, че можем да започнем да ги следваме и да създадем приказката у нас.

Всъщност не всички големи населени места са орисани да получат височайша подкрепа, за да се развият като суперградове. Пловдив чака с нетърпение приемането и стартирането на проекта „Красива Марица“, но нещата не са задвижени. Определят го като новия Лас Вегас на Балканите заради шанса му да развие хазартния туризъм, но си остава с препоръките към съдържателите на казината да се възползват от шанса и толкова. Докато Бургас получи пръв сред големите черноморски градове възможността да се възползва от подкрепата на държавно и правителствено ниво за грандиозния проект „Супер Бургас“.
Така в края на юни министърът на транспорта Петър Мутафчиев взе участие в заседанието на Управителния комитет на проекта за изграждането на обекта с национално значение „Зона за обществен достъп Морска гара, ЖП гара, Автогара – Бургас“, добил популярност като „Проекта Супер Бургас“. Присъства и министърът на финансите Пламен Орешарски. Община Бургас, като акционер, беше представена от кмета Димитър Николов. Проектът е разработен по модела на големите европейски пристанищни градове. Както подчерта министър Мутафчиев, това ще бъде първият в България интермодален транспортен комплекс. Вторият ще е във Варна. Реализирането му ще допринесе изключително за развитието на туризма и за стимулиране на бизнеса.


Излизането на града към морето и пристанището е отдавнашна мечта на градостроителите. При това трите конкуриращи се проекта представят атрактивни и същевременно функционални идеи, осигуряващи лесен достъп до релси, път и море. Мисли се и за обединението на трите транспорта с летището, т. е. да се включи и авиотранспорта.

За неспециалистите в архитектурата, строителството и транспорта изглежда невероятно примамлива картина, съставена съвсем лаишки от няколко детайла, но все пак основаваща се на факти от проектите. Четем за яхтеното пристанище, разчетено за 300 плавателни съда, луксозени хотели, съчетани със спортни центрове, собствен яхтен пристан и зелени площи. Част от идеите са за обединение на зоните в единен комплекс, в който козирките могат да напомнят на разперени крила на гларуси. По мнението на специалисти силуетът на постройката ще наподобява прочутата конструкция на операта в Сидни. Зелената зона на втория проект пък ще е буфер между морето и новите административни сгради, изкуствени острови ще пазят брега от вълните в ултрафутуристичния крайбрежен комплекс, в който ще се извисят множество небостъргачи, които обаче няма да започват направо от плажа, а ще бъдат ситуирани след, във и около буйна зеленина.


Комплексът ще привлича туристи и ще крие от погледа на пристигащите по море грозните панелки от епохата на социализма.

Някои, които имат база за съпоставка, сравняват бъдещия Бургас с Хонконг, тоест с „уханното пристанище“/в превод от китайски/ на Източна Азия. До пет години край морето ще се извисят супермодерни небостъргачи от бетон, стъкло и стомана точно като в китайския мегаполис. Който при това е втората най-зелена „държава” в света със своите 40% от площта гори.

Звучи впечатляващо. Остава бургазлии да прегърнат идеята, да осъзнаят шанса си и нещата да се случат. И да не забравят, че този обект е и с национално значение.

източник: razkritia.com

Стомашни проблеми?

Стомашни проблеми?
Здравен сайт за болести на стомаха, диария, хемороиди, билколечение, алергии и др.

Statistics

eXTReMe Tracker

Time 4 Design

Contact: time4design.office@gmail.com

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP