сряда, 24 юни 2009 г.

Сграда от отпадъци

Двуетажна сграда, изградена изцяло от рециклирани материали, се извисява в Конеляно, до северния град Тревизо в Италия. Тревизо е италианският град с най-много милионери на глава от населението.

Всичко в заемащата 600 кв. м сграда е направено от боклуци, които след това са били използвани за изработването на различни конструкции. На покрива на сградата пък има градина. 33 хиляди пластмасови бутилки служат като изолационен материал в стените. Според експертите те са били използвани, тъй като не са запалими, не хващат мухъл и на практика са “вечни“.
Автор на проекта за сградата от боклуци е фирмата “Савно”, която се занимава с рециклирането на отпaдъците в 35 италиански общини. Именно благодарение на дейността си тя е успяла да си набави строителен “материал“ за изграждането на стените, пода, дограмата и др.

Идеята хрумнала на фирмата, тъй като имала нужда от ново седалище. С проекта си дори спечелила международна награда. Шеф на фирмата е роденият в Аржентина италианец от полски произход Рикардо Жумски. Той е бил кмет на италианската община Санта Лучия дел Пиаве, на която пък сега е зам.-кмет. За да осъществи проекта си за сградата, фирмата е ангажирала 20-ина специалисти от различни сфери. Те са работили в продължение на година.

Всички офиси в сградата гледат към хълма, на който тя е разположена. Използваните материали осигуряват тотална акустична изолация. Това става благодарение на пода, направен от рециклирани вестници и коркови тапи, които са били свързани при подходяща температура посредством геотермална сонда на 150 м. дълбочина. Това позволява на сградата да е хладна през лятото и топла през зимата. Фотьойлите пък са направени от компресиран картон. Тапетите също са от рециклирана хартия и върху тях е представено визуално как става рециклирането на отпадъци.
90 на сто от служителите в “Савно“ са жени на под 40 години.

Въпреки иновативните си проекти, Италия все още е назад в ЕС по отношение на рециклирането на отпадъци. Според информационната агенция Анса Италия е на 13-то място, тъй като едва 11% от отпадъците й се рециклират. Шампиони в тази класация са Германия (46%), Белгия (39%) и Швеция (37%). Италианците обаче са на второ място в ЕС (след австрийците), що се отнася до производството на материали от рециклирани боклуци.

източник: vsekiden.com

Стомашни проблеми?

Стомашни проблеми?
Здравен сайт за болести на стомаха, диария, хемороиди, билколечение, алергии и др.

Statistics

eXTReMe Tracker

Time 4 Design

Contact: time4design.office@gmail.com

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP