петък, 8 август 2008 г.

`OLE! или архитектура вдъхновена от гореща Испания

Пристъпвайки под арки с мазилка от хоросан, шляейки се из просторен и потънал в зеленина двор вие спокойно можете да се почувствате като в Испания. А защо не в Португалия? Или в Италия, Северна Африка, Мексико...Това е така, защото къщите в испански стил обединяват в себе си темперамента на цялото Средиземноморие като ги комбинира с традиционното строителство на местните жители индианци.

Наистина е трудно тази архитектура да бъде точно дефинирана, тъй като тя определено е повлияна от редица социални и културни фактори. В някои части на Калифорния този стил обикновено е наричан Испански колониален ренесанс /Spanish Colonial Revival/, други специалисти предпочитат названията Испански или Средиземноморски стил / Hispanic or Mediterranean/, докато трети използват по-общо звучащото Испански еклектичен стил /Spanish Eclectic/.
Въпреки че стилът е труден за конкретно дефиниране, той е изключително лесен за разпознаване.


Ето и най-характерните им черти:


• Полегати, почти плоски покриви

• Обикновенно за покриване на покривите са използвани червеникави керемиди или плочи

• Малки и ненадвиснали покривни корнизи

• Фасадите са покрити с хоросан в различни цветове

• Арки около вратите, верандите, централните прозорци

• Детайли от ковано желязо


Някои повлияни от Испания къщи притежават:


• Асиметрични форми и полуфронтони, както и странични крила

• Напълно плоски покриви или по изключение стръмни такива

• Резбовани врати

• Спираловидни колони и пиластри

• Каменни релефи и декоративни орнаменти

• Шарени плочки при настилките и цветни щампи при стените

Испанския еклектичен стил съдържа в себе си няколко други стила:


Монтерей

Този стил бил характерен за първите испански заселници в Америка. Те строили къщите си предимно на едно ниво, с почти плоски покриви, малки прозорци и дебели зидани стени. През 18 в този начин на застрояване бил повлиян от англосаксонските заселници и къщите постепенно станали двуетажни с дълги и тясни веранди на втория етаж. Самият град Монтерей става известен именно с тези двуетажни испански къщи и затова този стил е наречен на него. Днес монтерейският стил може да бъде срещнат във всички части на Америка. Заради своите веранди, стилът може да бъде припознат и като френски креолски стил, но по-внимателното вглеждане в почти плоските червени покриви и фасадите от хоросан разкрива същността.


Мисионерски стил

Това е архитектурен стил от началото на 20 в, формиран от испанските мисионери и свещеници. Мисионерските къщи могат да бъдат разпознати по кръгово оформените парапети издигащи се от покривите. Този тип архитектура също така може да бъде разпозната и по овалните капандури, арковидните форми при верандите, по кръглите прозорци, напомнящи четирилистни детелини, а някои от тях дори притежавали имитации на часовникови кули.


Чуригарески стил

С отварянето на Панамския канал през 1915 година испанската архитектура претърпяла известни промени като в чертите й се появили барокови форми и линии- течение, което било наречено “чуригареск” на името на испанската фамилия Чуригера от 17 в от скулптури и архитекти. За този стил са характерни кулите, отворените овали и стръмните скатове.

сграда.ком

Стомашни проблеми?

Стомашни проблеми?
Здравен сайт за болести на стомаха, диария, хемороиди, билколечение, алергии и др.

Statistics

eXTReMe Tracker

Time 4 Design

Contact: time4design.office@gmail.com

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP