понеделник, 18 август 2008 г.

Пестете енергия с модерна архитектура.

В последните години актуалната тема за глобалното затопляне постави въпроса за начина, по който се проектират и строят съвременните жилища. Както всички знаем, основни виновници за влошеното състояние на околната среда, са свръх използването на електричество, разхищението на водни ресурси и използване на материали и бои, които отделят токсични емисии.


Ако и вие се вълнувате от спасяването на света, ето няколко начина как да допринесете за тази благородна кауза като направите дома си по-“зелен” и природосъобразен. А човешкият пример, знаем, действа заразително, току виж и Вашите съседи се присъединят към инициативата.

Инвестирайте в соларен дом

Стилни. Секси. Соларни. Това е бъдещето на много от домовете ни. С помощта на съвременните технологии може да направите жилището си напълно независимо и автономно от стандартната електрическа мрежа, при това, без да се лишавате от модерните удобства като климатизация, компютри, телевизия и т.н.


Добавете соларни панели към настоящо си жилище

Ако вече имате собствен дом, който обаче е изграден по старите технологии, това не е пречка да го осъвремените със соларни панели. Преди да направите тази стъпка към бъдещето, добре е да се доверите на специалисти, които да изготвят проект – това ще гарантира ефективността на слънчевите колектори. Монтажът им също трябва да се извърши от професионалист, за да сте сигурни в крайния резултат.
Геодезична къща също е решение

Вероятно в съседство няма да откриете подобна къща, но куполообразните домове са сред най-енергийно ефективните. Те обикновено се изработват от гофриран метал или фибростъкло, което ги прави сравнително евтини.Монолитните куполи също са идея

Ако търсите нещо по-стабилно и надеждно от леките конструкции на геодезичните сгради, изберете монолитен вариант. При него се използват стандартни материали като бетон и стомана, което прави тези къщи устойчиви на земетресения, урагани, огън и други природни бедствия.Сглобяемите къщи – по-желани от всякога

Не всички сглобяеми къщи са енергийно ефективни, но ако направите предварително проучване, може да изберете компания, чийто продукти са с ниско потребление на електричество. Освен това предварително конструираните части от къщата, прави строителният процес по-малко вреден за околната среда.Колкото по-малка, толкова по-“зелена”

Да бъдем откровени – защо Ви е къща с 20 стаи, при положение че активно използваните са 5-6 например? Ако семейството ви не е с числеността на футболен отбор, няма причина да инвестирате в огромни къщи, които консумират много енергия, а и са трудни за поддръжка.


Земята като строителен материал

Къщите на бъдещето може да са изработени от метал и стъкло, но по-вероятно е повечето от тях да бъдат изградени по традиционен начин – с тухли от пръст. Към днешна дата архитектите и инженерите обръщат поглед към древните строителни техники и се опитват да ги приложат в настоящето.

Този тип строителство е евтин, не разрушава околната среда, подходящ е за всяка точка на света, отоплението и охлаждането е лесно. Ако все още мислите, че пръстта не е надежден материал, то просто погледнете Великата китайска стена, която е построена по подобен начин.

Имитирайте природата

Най-природосъобразният начин за строителство е да имитирате природата и живите същества. Какво трябва да направите? Първо забравете за полираните мраморни настилки, вносните екзотични дървесини и скъпите метали. Използвайте непретенциозни материали, които се предлагат във Вашия район – така домът Ви ще изглежда свързан с мястото, където се намира.

Трето – слушайте вятъра. Дори да домът Ви да се намира в горещ и сух район, ако е проектиран правилно няма да се нуждаете от вентилационна охлаждаща система. Достатъчно е да се осигури свободна циркулация на въздуха в помещенията.

Реновирайте старата си къща, за да спестите енергия

Действително не е необходимо да построите цяла нова къща, за да редуцирате вредното влияние върху околната среда. На схемата по-горе е показано какви са енергийните загуби от различните части на дома. Добавянето на изолация, смяната на прозорците и дори поставянето на термални завеси. Добре е също така да подмените старите крушки с енергоспестяващи, да смените смесителните батерии, за да пестите вода, както и да използвате бои и почистващи препарати, които не отделят вредни емисии.

сграда.ком

Стомашни проблеми?

Стомашни проблеми?
Здравен сайт за болести на стомаха, диария, хемороиди, билколечение, алергии и др.

Statistics

eXTReMe Tracker

Time 4 Design

Contact: time4design.office@gmail.com

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP