понеделник, 11 август 2008 г.

Психология на цвета

Цветът на жилището винаги е бил от изключително голямо значение и се свързва с определени настроения и може да предизвика различни чувства.

Червено

Асоциира се с: Опасност, страст, агресия, енергия, топлина, авантюра и оптимизъм.
Най-добър е за: Червеното е цвета на страстта и е най-добрия цвят за спалня. Ако все пак е прекалено агресивен за вас и не може да ви успокои дори след като загасите осветлението е добре да изберете по-неутрален цвят за спалното помещение. Червеното е известно и с това, че изостря апетита, което го прави добър избор и за трапезария.

Въпреки, че е един от най-царствените и величествени цветове в палитрата внимавайте с използването на червения цвят в интериора, тъй като може да се окаже прекалено силен и агресивен цвят, който дори може да доведе до главоболие и неразположеност.


Розово

Асоциира се с:
любов, флирт, нежност, чувственост и женственост.
Най-добър е за: Напоследък розовия цвят става отново популярен за интериора и се използва в различни нюанси от бебешко розово, през коралово розово до малиново. Най-често розовия цвят се използва за спални и детски стаи на малки момичета.

Обикновено проблемът с розовото е, че изглежда прекалено захаросано и женствено. За да туширате този проблем можете да го използвате с неутрални цветове или акценти от черно, тъмно сиво или кафяво.


Оранжево

Асоциира се с:
есен, залез, енергичност, стабилност, сигурност, топлина и също както червеното се смята, че помага на храносмилането.
Най-добър е за: Оранжевото е доста силен и активен цвят и не е за предпочитане да го използвате в помещения, които предполагат спокойствие. Най-доброто приложение на оранжевото е във всекидневната и трапезарията. Не е добра идея да използвате силни нюанси на оранжевото в детската стая, тай като то има способността да превъзбужда децата.

Избягвайте използването на оранжевото в северни или тъмни стаи без пряка слънчева светлина. За да има пълен ефект от оранжевото, то има нужда от много светлина. В противен случай изглежда бледо. Избягвайте оранжевото и в малки помещения, тъй като то прави стаята по-малка отколкото всъщност е.


Зелено

Асоциира се с: здраве, хармония, природа, пролет, свежест, сигурност, стабилност и баланс.
Най-добър е за: смята се, че зеленото помага за концентрацията, успокоява и дори има лечебен ефект. За това е предпочитан цвят за офиси, детски стаи и бани.

Зеленото често прави хората апатични и инертни. За това е добре да се смесват различни нюанси на зеленото. Например тъмно маслинено с резедаво.



Синьо

Асоциира се с:
лоялност, спокойствие, ведрост, отговорност, съзерцание, мъдрост, чистота, вода.
Най-добър е за: Заради асоциациите със спокойствието и съзерцанието синия цвят се използва често в офисите. Заради успокояващия ефект се ползва и в спалните. Заради асоциациите с водата и чистотата синьото е най-използвания цвят за банята.

Синият цвят е труден за избор, тъй като е студен и често негостоприемен. За да избегнете този ефект изберете нюанси на тюркоазеното или много бледо синьо. Другият вариант е да използвате този цвят в топла, южна стая с много светлина.


Жълто

Асоциира се с: слънце, топлина, енергия, творчество.
Най-добър е за: кухни, трапезарии, офиси занимаващи се с творческа дейност, както и за всички стаи със северно изложение.

Бъдете внимателни с използването на жълтото. Някои по силни нюанси могат да увеличат чувствеността, да причинят дискомфорт и дори да доведе до емоционални разтройства.


Светло лилаво (пепел от рози)

Асоциира се с:
женственост, спокойствие и духовност.
Най-добър е за: Бани и спални. Смята се, че снема стреса и успокоява, което го прави удобен цвят и за СПА центрове.

Често “пепел от рози” е смятан за безличен цвят. За да избегнете това комбинирайте с черно, сиво, сребристо или всички от изброените.


Лилаво

Асоциира се с:
Магия, творчество, чувственост, щастие и лукс.
Най-добър е за: Спални

Царствеността и пищността на лилавото го прави много елегантен и приятен цвят. Вариациите му започват от теменужно лилаво до лилавото което познаваме от сините сливи. Внимавайте с използването на лилавото, тъй като то е много силен цвят. Не се изкушавайте да боядисате цяла стена с един тон. По-скоро комбинирайте няколко нюанса тъмно и светло лилаво или използвайте като допълнение или акцент.


Кафяво

Асоциира се с:
земя, сигурност, дърво, стабилност.
Най-добър е за: Кафявото е много практичен цвят и се използва навсякъде дневни, офиси и трапезарии.

Кафявото е известно като “новият” неутрален цвят. С многобройните си тонове от тъмно кафяво до светло бежово, кафявото може да изглежда добре с почти всеки друг цвят.


Сиво

Асоциира се с:
изисканост, неутралитет, безличност.
Най-добър е за: всяка стая.

Неутралните цветове като сивото се използват за да внесат подредба и спокойствие в цветната палитра. Сивото се смята за изискан цвят в цялата си палитра от светло сиво през графитено до стомана или сребро. Не е добре да прекалявате със сивото за да избегнете безличността в него. Използвайте го умерено предимно като допълнение към останалата палитра в дома ви.


Черно

Асоциира се с:
драма, смърт, нощ и ексцентричност.
Най-добър е за: навсякъде

Черното е тежък цвят и предразполага към депресия и поради тази причина не е добре да се използва като базов цвят. Обикновено се използва като акцент към някой друг цвят за да го успокои и притъпи ефекта му.


арчзине.ком




Стомашни проблеми?

Стомашни проблеми?
Здравен сайт за болести на стомаха, диария, хемороиди, билколечение, алергии и др.

Statistics

eXTReMe Tracker

Time 4 Design

Contact: time4design.office@gmail.com

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP