вторник, 12 август 2008 г.

Как да превърнете градината в място за почивка

Топлото време ни подканя да излезем навън. За всички онези, които обичат природата е истинско предизвикателство да организират приятен кът в градината или на терасата.

Ето няколко идеи, които са лесни за изпълнение, а освен това няма да Ви струват голяма сума пари. Остава да отделите няколко свободни часа и да придадете нов облик на екстериорното пространство на дома.


Кежуъл стил в градината


Напоследък кежуъл стилът (casual) стана много популярен, както в модата, така и в обзавеждането. В общи линии неговата същност е използването на материали и детайли, които създават непринудена и леко небрежна атмосфера, а това е идеално за градинската зона.


• Започнете с идеята, че външното пространство е продължение на вътрешното, но тук въображението може да се развихри една идея повече. Спокойно може да заимствате
интериони елементи като възглавници, огледала, паравани и други.

• Използвайте цветни щрихи, за да придадете “празничност”. Оранжево, розово, циклама – това са цветове, които създават динамика и влияят положително върху настроението. Освен това дори вечер на приглушена светлина изпъкват и играят ролята на акценти.

• Не е задължително всички елементи да си подхождат. Все пак това е отворено пространство и са допустими и по-свободни съчетания.


Създайте настроение с подходящо осветление

• Ако сте почитатели на по-рустикалния декор, може да решите осветлението с ръчно изработени фенери. За целта може да използвате метални кутии, върху които да пробиете безброй малки отвори. Друга идея е стъклени буркани, които да изрисувате с бои за стъкло. Така импровизираните фенери може да подредите в редица или да бъдат поставени върху клоните на дървета или храсти. На финала добавете свещички и ги запалете.

• Самостоятелно позиционирани ароматните свещи са едновременно семпло, но и ефектно решение. Доказано уханието на лимон прогонва досадните комари и насекоми, които са неизменна част от градината, особено вечер.

• Въпреки че вероятно звучи странно, но коледните светлини, могат да се използват и през лятото. Решете с тях дърветата или декоративните храсти и се наслаждавайте на крайния диско резултат.


Организирайте приветливо място за релакс


Дворът и градината спокойно могат да бъдат превърнати в стая, която да ползвате през целия сезон.


• Вероятно в почти всяко мазе или таван има стари столове и маси, които отдавна не използвате, но и не изхвърляте. Сега е моментът да се възползвате от тях и да ги включите в подредбата на градината. Боядисайте ги в ярки и цветове и ги декорирайте с подходящи възглавнички. Помнете, че колкото по-ярки цветове използвате, толкова по-малко ще се забелязват недостатъците на старите мебели.

• Дори да нямате басейн, шезлонгът е идеалното място за четене на книга или следобеден сън в градината. Ако имате повече място може да използвате два или повече модула. Идеята за хамак също звучи оригинално.

• Независимо дали градината е слънчева или по-сенчеста, добре е да предвидите тента или сенник, които да пазят не само от интензивната светлина, но и от лекия дъжд. Тях също може да изработите сами, използвайки метални или дървени елементи, въжета и цветни платна.


Растенията в градината са важни

След като сте декорирали кътовете за сядане и сте решили акцентите и вида им, идва ред на може би най-важната част – растенията.


• В случай, че разполагате с градина, може да оформите различни цветни петна в нея с помощта на различни цъфтящи видове. Правилото е по-ниските растения да бъдат засаждани отпред, а по-високите в далечина или по-близо до оградата.

• Ако не разполагате с площи за засаждане, използвайте големи кашпи. В тях може да пресъздадете различни теми – тропически, горски, прерийни.


• Като акцент може да ползвате стари кошници в които да сложите цветя, както и счупени глинени съдове. В стар чайник или сервиз за кафе пък може да създадете миниатюрна градина, която да Ви радва през целия сезон.

сграда.ком

Стомашни проблеми?

Стомашни проблеми?
Здравен сайт за болести на стомаха, диария, хемороиди, билколечение, алергии и др.

Statistics

eXTReMe Tracker

Time 4 Design

Contact: time4design.office@gmail.com

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP