събота, 9 август 2008 г.

Уникална 358-метрова сграда проектираха от MAD

Уникална офис сграда в Тианджин проектира базираното в Бейджинг архитектурно бюро MAD. Интересното в сградата са дизайнът и конструкцията, която хвърля ръкавица на конвенционалните методи за строителство. Съоръжението се състои от 358-метрова офис кула, в близост до която ще се строи и 88-метров хотел със сходен дизайн.

Зданието е във форма на заоблена кутия. Външната клетъчна конструкция се състои от шестоъгълни прозорци с пет различни размера – традиционен елемент на китайската архитектура. „Пръснатите” по сградата прозорци образуват своеобразна „пчелна пита” – нестандартна, естествено появяваща се шарка, която създава впечатление за непрекъснато множащи се клетки. Така, погледната от различни перспективи, сградата изглежда различна и необикновено жива, пише dezeen.


Друга важна особеност на прозорците е, че правят офис центъра енергийно ефективен. При проектирането на структурата им, влияние са оказали фактори като разположението на слънцето през различните части на деня и посоката на вятъра. Маркирайки поривите на вятъра и посоката на слънчевите лъчи срещу съответната страна, архитектите са успели да позиционират така прозорците, че те да запазват топлината през зимата и да я не я проопускат през лятото.

Фасадата на зданието е всъщност това, което го крепи. Това строително решение изключва нуждата от допълнителни вътрешни конструкции и позволява много по-гъвкаво оформление на помещенията. С това решение, от MAD предизвикват традиционните строителни технологии и създават нещо уникално – перфектна симбиоза между сила и красота. Очаква се, строителството да приключи през 2012 г.

сграда.ком

Стомашни проблеми?

Стомашни проблеми?
Здравен сайт за болести на стомаха, диария, хемороиди, билколечение, алергии и др.

Statistics

eXTReMe Tracker

Time 4 Design

Contact: time4design.office@gmail.com

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP