неделя, 10 август 2008 г.

Градинското обзавеждане: тенденции за 2008 година

Тенденциите в градинското обзавеждане все повече се развиват в посока "отвътре - навън", което означава, че все повече дейности "излизат" в градината или двора. Така например, все по-често в домовете присъстват две кухненски помещения - едно вътре в дома и едно извън него. До външната кухня нерядко се нарежда и кътче, което представлява своеобразна "градинска всекидневна". Като добавим към всичко това и подходящо осветление, вече разполагаме с още едно измерение на своя дом, чиито "помещения" са разположени на открито в двора или градината. Предлагаме Ви да се запознаете с тенденциите в градинското обзавеждане, които ще властват през 2008 година.

Дърво в съчетание със стомана

И тук, както в любовта, важи правилото, че"противоположностите се привличат". Доминиращата комбинация в този случай е между дърво и стомана - съчетание, което определено ще привлече много погледи. Контрастът тук е изключително силен - дървото излъчва топлина, мекота и уют, докато стоманата се асоциира с хладина и твърдост. Подходяща дървесина за комбинацията е тази от акация или бреза, или пък от тиково дърво. За тези, които предпочитат по-ексцентричните и нестандартни комбинации, в съчетанието могат да се добавят още елементи от стъкло или мрамор. Няма съмнение - най-новите тенденции не търпят еднообразие, а залагат на смесването на цветове и материали.

Изящност в черно и бяло

Продължаваме със съчетанията и силните контрасти. Черно-бялата комбинация завладява напълно и външните пространства. През последните няколко години и двата цвята са сред доминиращите цветове при градинското обзавеждане - черното като символ на изключителност и стил, а бялото като емблема на светлината и свежестта. Съчетанието "черно и бяло" носи характеристиките и на двата цвята, което обяснява неговата доминираща роля в обзавеждането през 2008-ма. То е едновременно контрастно, екстравагантно и ярко, но и по своему ненатрапчиво. Комбинацията от двата неутрални цвята ще Ви осигури непреходен стил и отличителност - особено в съчетание със зелените багри на живата природа. Към всичко това трябва да добавим и още една важна особеност - новите технологии могат да осигурят на мебелите Ви защита от UV-лъчите, замърсяванията и влагата, за да се радвате по-дълго на искрящата феерия от цветове и нюанси в градинското обзавеждане.


Кресла и шезлонги

Релаксация, отмора и забавление - това са трите основни ключови думи, които описват тенденциите в градинската мебелировка. Затова популярността на шезлонга нараства с неимоверна сила и през 2008-ма. Колкото повече се размива границата между вътрешното и външното обзавеждане, толкова по-силно ще става "нашествието" на интериорните удобства в екстериора. Канапетата и фотьойлите се преобразуват така, че да изпълняват своята роля и в градината/ двора, но вече са съобразени със специфичните характеристики на условията - слънце, влага, студ и топлина, насекоми, замърсяване. Те заместват досегашните "лидери" в градинското обзавеждане - неудобните и твърди пейки, както и столовете с твърда седалка. Новото мото в обзавеждането на екстериора прокламира за повече мекота и комфорт - градинските мебели за сядане вече не са синоним на твърдост и неудобство. Напротив, изграждането на своеобразна всекидневна под открито небе, заедно с меките мебели за сядане и всички приходящи удобства, са задължителен елемент в модерния екстериор.


Омагьосващо осветление

С настъпването на нощта градината се превръща в сцена, обгърната от омагьосваща светлина. Декоративните свещи и факли биха могли да се превърнат в незаменим елемент от тази светлинна феерия, напомняща сцени от приказките. Не трябва обаче да се ограничаваме само с това - най-новите тенденции в екстериора повеляват наличието на разнообразие от светлинни източници. Това може да включва светлинни глобуси, поставени в средата на декоративния фонтан или сред цветната леха, или пък стилна настолна лампа, украсяваща масата.

Кухня под звездите

Не само всекидневната се "премества" в градината - тенденциите "изкарват" на открито и кухнята. Съвременната градина включва кът, който Ви позволява да отидете далеч отвъд границите на бързия грил или барбекюто, за да готвите така, както бихте го правили вътре в дома си. Някои производители вече предлагат компактни кухненски комплекти, включващи грил, плот за приготвяне на храната, отделения или шкафчета за съхранение на приборите и дори умивалник. Паралелно с тази тенденция, развитието на барбекюто като отделен елемент също търпи промени - модерното барбекю е съчетание от много функционалности, включително грил и аспиратор за дима.

комфорт.бг

Стомашни проблеми?

Стомашни проблеми?
Здравен сайт за болести на стомаха, диария, хемороиди, билколечение, алергии и др.

Statistics

eXTReMe Tracker

Time 4 Design

Contact: time4design.office@gmail.com

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP