сряда, 30 юли 2008 г.

Танцуващата къща на Прага


Когато заговорим за нестандартни решения в архитектурата, не мога да не се сетя за онази чудновата сграда в Прага наречена - Танцуващата къща.

Сградата е конструирана от американеца Франк О'Гиъри в сътрудничество с чешкия архитект Владо Милунич. Строежът й започва през 1992 и отнема четири години. Носи се слух, че О’Гиъри е конструирал дизайна под въздействието на халюциногенни вещества.

Сградата е построена на мястото на стара къща, разрушена по време на Втората световна война. Постройката прилича на танцуваща двойка и се смята, че е вдъхновена от танците на небезизвестните Джинджър Роджърс и Фред Астер.

Танцуващата къща се състои от девет етажа, разделени вертикално на две части. Самата конструкция е изградена от 99 панела, като всеки от тях е с различна големина и форма. Използва се основно като офис сграда и не е отворена за посетители.

Това обаче не е проблем, тъй като там се помещава и един от най-известните ресторанти в града – Перлата на Прага, където всеки може да похапне. За да стигнеш до него трябва да минеш през кафенето на първия етаж. То е директно свързано чрез асансьор с ресторанта, който се намира на последните два етажа. От двете големи тераси на ресторанта се открива невероятна панорамна гледка.

Необичайната форма и технически решения, са причина за сериозни публични дебати. След десет години на съмнения, Танцуващата къща намира своето място в архитектурната история на Прага. През 2005 г. Чешката Национална Банка, емитира монета с мотиви на сградата. Златната монета е последната от серията - Десет века архитектура.

Ако имаш път към Прага, непременно се отбий до ъгъла на улиците Разиново набрези и Реслова, за да се насладиш на този архитектурен шедьовър.

Стомашни проблеми?

Стомашни проблеми?
Здравен сайт за болести на стомаха, диария, хемороиди, билколечение, алергии и др.

Statistics

eXTReMe Tracker

Time 4 Design

Contact: time4design.office@gmail.com

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP